Collage maken in Picasa3

Een Collage maken, is het samenstellen van een afbeelding die wordt opgebouwd uit andere afbeeldingen. Als uw collage klaar is kunt u hem printen of door de fotograaf laten afdrukken als bijv. een ansichtkaart. Het is een leuk werkje, vooral omdat bijna alles mogelijk is.
U kunt in de vernieuwde Pacasa3 nu heel mooie collages maken. Geheel naar eigen wens en artistiek inzicht. Eenvoudig te doen, ook voor de ‘Beginners onder ons’.

 

Start Picasa3 zodat u nu links in de Mappenlijst al uw Mappen met foto’s ziet. Ga naar de Map waarin de foto’s zitten die u wilt gebruiken bij het maken van een collage.
De Knop 'Collage'Kies er bijvoorbeeld 7 uit en selecteer die door met de muis op de eerste te klikken. Toets nu de Ctrl-toets en houdt deze vast, om daarna met de muis te klikken op de andere 6 foto’s zodat daarna alle 7 geselecteerd zijn.De start v.e. Collage

 

 

 Klik nu op de knop “Fotocollage maken” (zie foto hierboven) en zie dat bijna direct het vel verschijnt met daarop de 7 gekozen foto’s.
Sleep ze met de linker muisknop ingedrukt even uit elkaar, zodat ze goed te bekijken zijn.

Nu kunt u foto 1 als achtergrond inslellen door er met de rechtermuisknop op te klikken. Als dat gelukt is, verwijdert u de kleine foto1.
Sleep de andere foto’s nu, een voor een, naar een geschikt plekje en zet ze schuin of rechtop, groter of kleiner. Dat doet u door op de foto te klikken zodat de cirkel met het rode rondje zitbaar wordt.
Sleep het rode rondje naar boven of naar onder om de foto schever te zetten. Sleep dat rondje naar links of naar rechts om de foto groter of kleiner te maken.

Als de foto’s hun plekje hebben, kunt u er met de rechtermuisknop op klikken om nog wat instellingen uit te voeren, zoals een witte rand maken.

Zodra u helemaal tevreden bent, kiest u links-onder voor de knop “Collage maken”. Nu verschijnt het woord ‘Concept’ en ‘bewerken’. De collage wordt gemaakt, dus rustig even wachten.

 
Deze verschijnt nu weer in de bewerkingsfase van Picasa waarin u een tekst in de Collage kunt plaatsen via Titel maken in de collagede knop “ABC tekst”.
U wordt dan uitgenodigd om ergens in de collage te beginnen met het typen van de gewenste tekst. Deze tekst kunt u daarna vergroten, verkleinen, scheef plaatsen, horizontaal plaatsten, de letters een kleurgeven en-of de rand van die letters zwart maken (breder of smaller).

Experimenteer er een paar uurtjes mee en ontdek dat het steeds leuker wordt.
Als u tevreden is met het eindresultaat dan wordt het tijd om het ‘Op te slaan’.

Doe dat door via ‘Bestand’ te kiezen voor “Afbeelding naar Map Exporteren” en kies in het volgende scherm voor de Map waarin de collage geplaatst moet worden en geef de Map daarin een nieuwe naam. Kies daar ook voor ‘Oorspronkelijk formaat gebruiken’ en kies voor de afbeeldingskwaliteit ‘Maximum’. Er belangrijk, omdat de foto dan niet nogmaals door .JPEG gecomprimeerd wordt.

De nu en hier opgeslagen foto, die u de originele naam + een -b moet geven, kunt u perfect zelf uitprinten op fotopapier via ‘Windows-viewer voor afbeeldingen en faxen’, waar u heel presies kunt instellen hoe u de foto kunt printen.
U kunt deze opgeslagen foto ook naar de fotograaf brengen of via het Internet verzenden naar een fotoprintbedrijf om hem te laten afdrukken als ansichtkaart om te verzenden naar familie en vrienden.
Gewoon proberen en experimenteren, doen hoor!!!. Succes er mee. Groeten Egbert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *